San Francisco. Tweed-takkiin ja kauluspaitaan sonnustautunut poika soittaa trumpettia ja tanssii kadunkulmassa. Torven kimallus, tanssikenkien kolina kiveystä vasten. Kuva tarkentuu nuoren taiteilijan toiseen silmään. Sitten kultaisena hohtavaan trumpettiin.

Gabriel Angelo kertoo työnsä olevan rankkaa – kyllä, 12-vuotias heppu puhuu työstään. Seinää vasten nojaava äiti maastoutuu läppärinsä taakse, kun nuori taiteilija pyörähtää ketterästi pari piruettia ja tarinoi rakkaudestaan musiikkiin.

ImageTrumpet Kid -video poiki sanomalehti San Francisco Chroniclen kuvajournalisti Mike Kepkalle Pohjois-Kalifornian Emmy-palkinnon ja teki Gabrielista paikallisen julkimon. Trumpetisti ja hänen äitinsä päätyivät Kepkan City Exposed -blogiin samalla tavalla kuin monet muutkin San Franciscon kasvoista.

”Koko City Exposed on saanut alkunsa siitä, että kaupunki on täynnä kertomatta jääneitä tarinoita. Joku töissä sanoi, että miksi sä et tekisi juttua tuosta kulmalla soittavasta pojasta. Ja minä tein,” Kepka kertoi Open Show -verkoston paneelissa.

Kepkan kuvaesseet ja lyhytelokuvat tarjoavat ihmislähtöisen ja positiivista outoutta säteilevän näkökulman kaupunkiin, jolla on maine. Yhdelle se on notkeapolvinen hippilä, jollekin luovan teknologian keskus ja Amerikan toiseksi kallein kaupunki, kolmannelle nuhjuinen, narkomanisoitunut ja turvaton. Rock’n’rollin pyhiinvaelluskohteeksikin sitä on nostettu Haight Streeteineen ja Jimi Hendrixin punaisine taloineen.

Mielikuvat rapisevat, kun yhtään sohaisee syvemmältä. Pinnan alla kytee voimia, joiden kanssa ei halua törmäyskurssille. Ja pieniä ihmeitä, jotka tekeytyvät näkymättömiksi. Kaupunki on täynnä tyyppejä, hahmoja ja hiihtäjiä, jotka saattavat jäädä ensivilkaisulta huomaamatta.

ImageKepka on kertonut jututtaneensa bloginsa tiimoilta yli 300 ihmistä. Osa on päätynyt kuviin, videoihin ja haastatteluihin.

”Kaupunkikuvaus on minulle terapiaa uutistyön vastapainoksi. Vaikka kuvaan 99% ajastani DSLR-kameralla, kännykkä on tullut siihen rinnalle vakavasti otettavaksi työkaluksi. Kehittyvä digitaalitekniikka on saanut aikaan myös sen, että minusta on voinut tulla elokuvien tekijä”.

Image

Maailma näyttää kieltämättä erilaiselta Pelastusarmeijan aktivistin tai 63-vuotiaan drag-artistin silmin. Kadulla voi törmätä kuninkaaksi pukeutuneeseen välipalakauppiaaseen King Kobbleriin tai jonglööri Richard Hartnelliin ja hänen punaisiin palloihinsa. 25-vuotias Topless-Travis taas on löytänyt elämäntavakseen paidattomuuden.

City Exposed on ehkä kiinnostavinta, mitä San Franciscosta saa irti vain netissä roikkumalla. Sen jälkeen elävää kaupunkia katsoo hieman uusin silmin. Tyyppejä löytää joka kulman takaa, kun vain muistaa pitää silmänsä auki. Oh! Snap!

 

26. Maaliskuuta 2014

Miikka

Image

Ruutuvihko on kuva– ja portfolio-painotteisen blogini päiväkirja.  Inspiroidun mielenkiintoisista paikoista, ihmisistä ja  ilmiöistä. Vietän välivuotta ja työstän kirjaprojektiani Kalifornian Berkeleyssä kesäkuun 2014 puoliväliin asti, jonka jälkeen palaan kotikaupunkiini Helsinkiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s